Som skapt for hverandre

Som skapt for hverandre

Krydder har til enhver tid satt farge og smak på tilværelsen

Verden over finnes et utall ulike viner og brennevinstyper som får sine karakteristiske dufter fra druer, jordsmonn, uttrekk av urter og krydder og lagring på fat av eik. På tomten der Vinmonopolet opprinnelig hadde sitt rikholdige krydderlager, vokser det nå frem et bomiljø utenom det vanlige. Ferdig utbygget vil Krydderhagen bestå av flere hyggelige tun, og alle har fått navn fra krydderets spennende verden. 


Perfekte dansepartnere

Urter og krydder dyrkes for å fremheve smaker og opplevelser. - Hva ville vel tomater og mozzarella være uten basilikum? Lam uten rosmarin? Rømmedressing uten gressløk?

Slik er det også med vin og urter. Det fantastiske samspillet oppstår mellom den rette vinen og den riktige maten fremhevet av nettopp urter og krydder.


En symfoni av dufter

Krydderhagens nabo - Norges største brennevinsprodusent Arcus, bruker mange ulike planter for å krydre brennevinet sitt, og nesten alt blir innkjøpt fra leverandører rundt om i verden. Karve til akevitt, fennikel og koriander til brennevin og likører. Bare porsplanten sanker Arcus selv fra en myr i Bjørkedalen i Porsgrunn. Der vokser porsen vilt. 


Vikingurt i brennevin

Vikingene ble visstnok ville og gale etter å ha drukket øl og brennevin som inneholdt pors. Ifølge Snorres kongesaga drakk Harald Hårfagre seg så beruset på porsbrennevin at han i tre år glemte arbeidet med å styre landet, og å samle Norge til ett rike.

I dag benytter Arcus urten i små doser som smakstilsetning i matbrennevin som snaps og akevitt. Bladene legges i brennevin en ukes tid, og tilfører fin farge og masse aroma. 

Krydder og drikkekombinasjoner som pirrer smaksløkene

Basilikum, med sin litt pepperkrydrete aroma er en veldig allsidig urt. Eteriske oljer og syre gjør den ypperlig for å fordøye fett. Krydderet går godt sammen med hvite, friske viner - noe som vil gi et middelhavspreg på maten. Basilikum blir også navnet på første byggetrinn i Krydderhagen, og forventet ferdigstillelse og innflytting er i perioden januar-juli 2016. 

Fennikel
Fennikelfrø smaker av lakris og litt mildere i smaken enn dillfrø. Fennikelfrø passer til rødbeter, kål, agurk, fisk og skalldyr, purre, tomater , bønner svin, ris og poteter. I tørket tilstand brukes den i brød og i fiskeretter. Den er også mye brukt i brennevin og likører.

Merian, oreganoslektningen, har en sterk, aromatisk lukt og passer til fisk, lammekjøtt, eggeretter, i posteier, pølsemat og fjærkre. Den kan brukes alene, eller sammen med andre krydder som timian, salvie og rosmarin. Benyttes like gjerne frisk som tørket. Om man bruker merian alene eller sammen med oregano i lyst kjøtt som fjærkre eller kalv, så er en fyldig hvitvin med masse av frukt og foretrekke. Sammen med gås, fårekjøtt eller svinekjøtt anbefales en rødvin med mye fyldighet og garvesyre. 

Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Det er de unge, grågrønne bladene som brukes som krydderurt. Salvie brukes helst sammen med andre urter i stuinger, supper eller pastaretter, sauser og storfe. I lukt og smak, kan den minne om en blanding av lavendel og kamfer. Sammen med hvitt kjøtt eller i lettere grønnsaksretter, går salvie fint sammen med hvitviner med lite syre. Til gryteretter eller mørkt kjøtt balanseres salvie godt med kraftige rødviner som har bra med fat og tanniner.

Gressløk anbefales fersk, og helst nyhøstet. Den milde løksmaken passer godt sammen hvitvin med tilsvarende mild syre. Gressløken kan gjerne benyttes i salat eller sammen med nypoteter. Da vil den også fungere godt med rosévin som dansepartner. 

Persille er en av de mest allsidige urtene som finnes. Benyttes gjerne til alt fra supper, stuinger, sauser og grønnsaker. Om man bruker persille sammen med fisk, ja da passer en mild hvitvin ypperlig. Koriander betegnes ofte som ”Østens persille” da den benyttes like hyppig i asiatisk mat, som persille her hjemme. Koriander inngår dessuten i mange curryblandinger. Den er også å finne i nesten alle retter i det meksikanske kjøkken, og benyttes til å smaksette likører. 

Timian bør brukes med forsiktighet pga. den kraftige smaken, men er nydelig i nær sagt alle matretter: Sauser, kjøtt- og fiskesupper, potetretter, ertesuppe, kålrotstuing og sammen med kjøtt. Det er vel ikke noe som minner mer om middelhavets kjøkken, enn timian. Og den aromatiske smaken av timian går best sammen med kraftigere vin med dominant syre. Senere vil nye byggetrinn i Krydderhagen ta nettopp navnene Koriander og Timian. 

Kjørvel er en mild urt med fine hint av anis. I og med at den er varmefølsom, kommer den best til sin rett om den tilføres maten rett før servering. Kjørvelens delikate smak passer best sammen med en behersket, tørr hvitvin. 

Nå er det ikke slik at noe er absolutt. Smaken er selvsagt forskjellig. Noen liker en større palett av smaker, mens andre kun ønsker et mildt hint om hva urtene bringer. Noen urter behøver tid til å utvikle seg sammen med rettene, mens andre urter helst bør tilsettes ved servering. La deg gjerne inspirere til å forsøke nye kombinasjoner for en rikere tilværelse. 

Krydderhagen har valgt navn fra ulike kryddertyper på sine boligtrinn, for nettopp å spille på spennende kombinasjoner som harmonerer. Og bomiljøet har noe for enhver smak. Skulle du ønske deg mulighet for å dyrke eget krydder, vil mulighetene være mange. Den grønne profilen vil bli nøye ivaretatt gjennom hele prosjektet; dette skal bli en blomstrende og frodig oase til glede for alle som bor her. Hvert byggetrinn får sitt eget tun, beplantet med blomster, trær og busker – og leilighetene har romslige balkonger og det vil finnes flere takterrasser. Både koriander og timian egner seg svært godt til å dyrkes utendørs i det norske klimaet, så nå er det bare å sette en egen krydderhage på ønskelisten. 
Arkiv
Krydderhagen - Et moderne nybyggprosjekt på Hasle. Ved å melde interesse får du informasjon og nyheter rundt utviklingen av prosjektet
Skriv ut

Relatert

Omregulering av Haslevangen 14
Omregulering av Haslevangen 14

Haslevangen 14, også kalt Oras-bygget, har andre eiere enn Krydderhagen. Disse eierne ønsker nå å omregulere eiendommen til et rent bolig prosjekt

Les mer
Nye planer for utviklingen av Bygg01
Nye planer for utviklingen av Bygg01

I det nye Bygg01 prosjektet er man i ferd med å omforme Vinmonopolets tidligere tapperi og lagerbygg til et boligbygg over 6 etasjer. Det jobbes med en løsning der store deler av de indre arealene i bygget rives og erstattes med et påbygg på inntil 3 etasjer i kransen rundt.

Les mer


ØNSKER DU PRIVAT VISNING?

Hvis du ønsker en privat visning utenom visningssenterets åpningstider kan du bestille det. Send inn skjemaet og en av våre meglere vil ta kontakt med deg for å avtale tid.
Navn*
Etternavn*
Mobil*  
E-post*    
*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen
loader